• سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ -
  • 16 April 2024

  • سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ -
  • 16 April 2024
گزارش «اقتصاد کرمان» از تامین مالی بنگاه‌ها در نیمه اول ۹۹؛

کارنامه ضعیف «وام رونق» در کرمان

اقتصاد کرمان: جزییات ثبت‌نام و پرداخت وام رونق تولید در نیمه نخست سال 99 انتشار یافت و استان‌های پیشتاز برای دریافت تسهیلات رونق تولید معرفی شدند اما نه تنها نام و نشانی از کرمان در جمع استان های پیشتاز قرار ندارد که عملا تنها 4 استان عملکردی ضعیف تر از کرمان داشته اند

در این میان «جنوب کرمان» که در آمارهای وزارت صمت به صورت مستقل می آید کمترین تقاضا برای تسهیلات تولید را از آن خود کرده است.  
عملکرد پرداخت تسهیلات طرح رونق تولید در ۶ ماه اول سال ۹۹ از پرداخت بیش از ۱۴۸ هزارمیلیارد ریال وام تولید به بنگاه‌های تولیدی سراسر کشور حکایت دارد.این در حالی است که با توجه به داده‌های اعلام شده در مدت زمان مورد بررسی در مجموع از 20 مورد ثبت نامی،تعداد 18 متقاضی در شمال استان کرمان موفق به دریافت تسهیلات شده‌اند که تسهیلات پرداختی به آنها 350/400 میلیون ریال بوده است. در جنوب کرمان هم تنها دو متقاضی تسهیلات ثبت نام و تایید شده اند که مبلغ 576/39 میلیون ریال به آنها تخصیص داده شده است.
گزارش «اقتصاد کرمان» می افزاید: در چنین شرایطی شاید مقایسه بین عملکرد دو استان همجوار یزد و کرمان که در زمینه های متعدد مورد مقایسه قرار می گیرند مورد توجه واقع شود آنجا که شمار بنگاه های تایید شده و دریافت کننده تسهیلات در این استان تقریبا ده برابر کرمان است و در پرداخت تسهیلات هم یزد در شمار شش استان برتر کشور در نیمسال اول 99 قرار گرفته است.
ثبت‌نامی‌های وام رونق تولید
رصد ثبت‌نام‌های صورت گرفته برای دریافت تسهیلات از طریق طرح مذکور در نیمه نخست سال 99 بیانگر این است که از فروردین ماه امسال تا پایان شهریور ماه در مجموع 6 هزار و 219 درخواست برای تولید و اشتغال در قالب تبصره ۱۸ قانون بودجه در کشور ثبت شده، که بنابرآمار منتشر شده، ازاین تعداد 4 هزار و 724 مورد موفق به دریافت 148 هزار و 319میلیارد ریال وام رونق تولید شده‌اند. داده‌های اعلام شده بیانگر آن است که از این 6 هزار و 219 درخواست ثبت‌نام شده تعداد 3 هزار و214 مورد مستقیم به بانک (خارج از سامانه بهین یاب) مراجعه کرده‌اند و یکهزار و 510 درخواست از طریق سامانه بهین یاب، وام رونق تولید دریافت کردند.
پیشتازان استانی
رصد آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت بیانگر آن است که استان‌های « خراسان رضوی، سمنان، اصفهان، قم، مازندران، گیلان و گلستان» در این دوره زمانی بیشترین درخواست را برای دریافت تسهیلات با هدف تولید و اشتغال ثبت کرده‌اند.همچنین رصد آمارها نشان می‌دهد، کمترین وام پرداختی از نظر تعداد مربوط به استان‌های «جنوب کرمان، ایلام وخراسان شمالی» بوده است. البته بنابرآمارها، استان «البرز» اگرچه نسبت به برخی استان درخواست کمتری برای دریافت وام داشته، اما در دریافت وام رونق تولید در صدر جدول دریافتی‌ها قرار گرفته است، به‌طوری‌که مطابق آمارها با ثبت 141 درخواست، 25 هزار میلیارد و108 میلیون ریال وام رونق تولید دریافت کرده است. از سوی دیگر، معاونت طرح وبرنامه وزارت صمت، استان‌های برتر در پرداخت تسهیلات را معرفی کرده است که براین اساس به ترتیب «اصفهان با مبلغ 6114 میلیارد ریال»، «تهران با مبلغ 5252 میلیارد ریال»، «البرز با مبلغ 4616 میلیارد ریال، یزد با مبلغ 4141 میلیارد ریال»، «آذربایجان شرقی با مبلغ 3860 میلیارد ریال» و «فارس با مبلغ 3346 میلیارد ریال» جزو 6 استان برتر در پرداخت تسهیلات به شمار می‌روند. همچنین بنابر داده‌های اعلام شده، 6 استان برتر در جذب منابع «ایلام، اردبیل، قم، خراسان جنوبی، سمنان وخراسان شمالی» هستند.
پیشینه طرح
در دستورالعمل اعلامی از سوی صمت، پرداخت تسهیلات پیش‌بینی‌شده مشمول بنگاه‌هایی می‌شود که از سوی کارگروه استانی مشروط به احراز توجیه فنی، مالی و اقتصادی باشند. همچنین دریافت تسهیلات براساس دستورالعمل پیش‌بینی شده مشمول محصولاتی می‌شود که در بازار فروش قابل‌قبولی داشته باشند و منجر به انباشته شدن محصولات در انبار نشوند. همچنین تسهیلات مذکور مشمول بنگاه‌هایی می‌شود که تولید آنها به دلیل کمبود نقدینگی متوقف شده باشد یا فعالیت آنها به کمتر از ظرفیت اسمی رسیده باشد. سال ۹۵ بود که تصمیم‌‌سازان و سیاست‌گذاران صنعت و تولید کشور برای افزایش سرمایه در گردش بنگاه‌‌ها، تخصیص وام‌های ارزان به صاحبان صنایع را در دستور کار قرار دادند. استارت تخصیص این نوع وام‌‌ها با یک طرح به نام «طرح رونق تولید» کلید خورد.
اما یک‌سال بعد و در اواخر خردادماه ۹۶، سیاست‌گذاران در راستای «استمرار رونق تولید»، «حفظ اشتغال»، «ایجاد اشتغال جدید» و «افزایش رشد اقتصادی کشور» ثبت‌نام سه نوع وام دیگر در راستای تداوم طرح رونق تولید را آغاز کردند و این روند برای سال‌جاری نیز تمدید شد.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/2625
اخبار مرتبط
نظرات شما