• جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ -
  • 26 April 2024

  • جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ -
  • 26 April 2024
مهم‌ترین چالش‌های بخش آب در تابستان ۱۴۰۰ اعلام شد؛

روایت آماری از تنش آبی

تنش آبی در تابستان ۱۴۰۰ چقدر جدی است؟ اطلاعات دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت مدیریت منابع آب ایران حاکی از این است که ارتفاع کل ریزش‌های جوی از اول مهر تا ۷ خرداد سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بالغ بر ۱۴۵میلی‌متر است (سال آبی جاری از اول مهر ماه ۹۹ آغاز و ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ پایان می‌یابد)...

این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت (۲۲۴میلی‌متر) ۳۵ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۳۰۲میلی‌متر) ۵۲ درصد کاهش نشان می‌دهد. ضمنا حجم بارش اول مهر تا ۷ خرداد سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ حدود ۲۳۹ میلیارد مترمکعب ثبت شده است. میزان ریزش‌های جوی در این بازه زمانی در ۶حوضه آبریز نیز نشان می‌دهد که در حوضه دریای خزر شاهد کاهش ۳۳درصدی بارش‌ها نسبت به سال آبی گذشته، در حوضه خلیج فارس و دریای عمان شاهد کاهش ۵۴ درصدی، در حوضه آبریز ارومیه شاهد کاهش ۱۵ درصدی، در حوضه فلات مرکزی شاهد کاهش ۵۸ درصدی، در حوضه مرزی شرق شاهد کاهش ۷۰ درصدی و در حوضه قره قوم شاهد کاهش ۶۴درصدی بارش‌ها نسبت به سال آبی گذشته هستیم.
۱۰۱ شهر در وضعیت قرمز
وضعیت منابع آبی برای کل کشور چندان مناسب نیست . محمدرضا جانباز، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور اخیرا اعلام کرده که بیش از ۲۱۰ شهر میزان تولید و مصرف برابر دارند و بیش از ۱۰۱ شهر در وضعیت قرمز هستند. به گفته وی، با تداوم افزایش دما، احتمال اینکه به تعداد این شهرها اضافه شود هم وجود دارد.
به گفته وی، هدف این است که فشار این مساله را مدیریت کنیم؛ به گونه‌ای که شب‌ها مخازن ما به قدر کافی آب موردنیاز برای توزیع در روز آینده را داشته باشند و اگر در مکان‌هایی مجبور شویم یا حادثه‌ای رخ دهد یا کمبود آب داشته باشیم، ممکن است شاهد قطعی باشیم. اولویتی برای قطع آب نداریم، ولی پیش‌بینی می‌کنیم ۱۰۱ شهری که اعلام شده وضعیت قرمز دارند، دچار مشکل و قطع آب شوند اما برنامه‌ای از اکنون برای این مساله نداریم.
اعتبار ویژه برای پروژه‌های نیمه‌تمام
برای مدیریت تنش آبی در تابستان چه اقدامی صورت گرفته است؟ وزیر نیرو در این رابطه از تخصیص و تقسیم اعتبار ویژه ۳۲۰۰میلیارد تومانی بین استان‌ها خبر داد. رضا اردکانیان، وزیر نیرو در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، اظهار کرد: بخش عمده این اعتبار ویژه، مخصوص شهرهای با تنش آبی در تابستان ۱۴۰۰ است؛ البته اغلب این پروژه‌ها، در حال اجرا هستند اما برای تکمیل و تسریع در اجرا نیازمند منابع مالی بوده‌اند. وی ادامه داد: این منابع مالی کمک می‌کند که این پروژه‌ها با سرعت بیشتری اجرا و تکمیل شوند. اردکانیان در پاسخ به اینکه آیا تخصیص این اعتبار ۳۲۰۰ میلیارد تومانی موجب کاهش قطعی‌های آب در تابستان سال‌جاری خواهد شد، گفت: قطعی آب در تابستان سال‌جاری بیشتر به وجود خود منابع بازمی‌گردد؛ یعنی اگر می‌خواهیم قطعی آب نداشته باشیم، باید آب به‌اندازه کافی در اختیار داشته باشیم. وی افزود: این پروژه‌ها اغلب یا پروژه‌های احداث شبکه آب، یا پروژه‌های احداث تصفیه‌خانه یا احداث مخازن است اما تاثیر مثبت اجرای این پروژه‌ها در تابستان سال‌جاری از این حیث خواهد بود که آب موجود بهتر و مناسب‌تر در اختیار مشترکان قرار گیرد.
لینک کوتاه خبر: https://eghtesadkerman.ir/3328
اخبار مرتبط
نظرات شما